logo
Om Gullycke Vingård Bildgalleri Kontakt Länkar/Sponsorer Väderinfo

 

               

                               kopia av imgp2683kopia av imgp2683kopia av imgp2683kopia av imgp2683

 

Vision
Kungastenen
Vingårdsarbete
Ekologisk odling
VINERI
Vinproduktion
VÅRA VINER

Vinproduktion

Från den 29/7-2014 är vingården kommersiell och vinproduktionen fr.o.m. 2014 års skörd. 

 

 

 

 

 

2017

 

2016 års viner

 

 

18/6

 

img_2635

 

Den 22-24/5 Tappade vi upp våra två bronsmedaljerade viner på flaskor.

 

Vinerna är jästa vid en naturlig låg temperatur i vineriet som avbrytes för att uppnå en restsötma. Klarning göres med kölstabilisering och gravitation = inga klarningsmedel eller filtrering, på liggande jästbädd. Vinet har legat på tank 7 mån innan flasktappning. Ingen syrareduktion. CARL och OSCAR fick var sitt brons på Svensk Vinbedömning 2017.

 

CARL är ett vitt sött vin, som lämpar sig till mögelostar och desserter. 68% Solaris, 24% Souvigner Gris, 6% Orion och 2% Phönix. 92 gr restsötma  och 12% vol. alkoholhalt. På 37,5 cl flaska med naturkork.

 

OSCAR är ett vitt torrt vin med viss restsötma, för att balansera syran. Lämpar sig som aperitif, och fisk. 77% Phönix, 9% Souvigner Gris, 7% Solaris och 6% Orion. 12,5% vol. alkoholhalt. På 50 cl flaska med naturkork.

 

 

 

2016

 

2016 var ett exeptionellt år med optimalt väder för odling av vindruvor på våra breddgrader. Det blev god skörd av friska och mogna druvor. Med andra ord ett mycket bra utgångsläge för att det skall bli mycket bra viner 2017.

Druvorna är pressade och vinerna står i sina olika kärl, till våren/sommaren 2017 då det blir buteljering. Det börjar bli ganska trångt på våra 12 kvadratmeter.

 

 

img_1862

 

Lägg märke till "blowoutvattenlåset" i den vita hinken, för den stora tanken. Fungerar bra.

 

2015

 

2015 års viner

 

Som vi har beskrivit under "Ekologisk Odling" blev skörden 2015 bara ca hälften av 2014 och sockerhalten och mognaden nådde inte acceptabla nivåer. Därför blev det inte säljbart vin av druvor 2016. Dock gjorde vi vin av äpple. Se VÅRA VINER.

 

 

Svensk Vinbedömning 2015

 

På Föreningen Svenskt Vin, FSV ägde den 29/8 en svensk vinbedömning rum i Milgårdarna, Klippan. Innan hade vi lämnat in vinerna CARL och OSCAR till bedömningsledningen för kemisk analys.

Det var 43 inlämnade viner från 28 svenska vingårdar.

28 st blev blev diplomerade som "Godkänt Vin" varav 14 st som "Bra Vin" .

 

OSCAR 2014 kom på 6:e plats som Bra Vin och CARL 2014 på 16:e plats med benämningen Godkänt Vin.

 

Det var första gången FSV hade vinbedömning med kemiska analyser, vilket var mycket positivt för jämförelser med egna analyser/prover som kan användas i en utveckling av våra viner i framtiden.

 

diplom oscar 2014   diplom carl 2014

  

Juni 2015

 

 

Vi har tappat 2014 års vin på flaskor.

 

Vi började med äppelvinet, OPPMANNA ÄPPELVIN.

Det är två olika tappningar. En från äppelvinet som legat på ståltank sedan oktober, och en tappning från äppelvin som legat 3 mån på ekfat.

 

Det söta CARL och torra OSCAR är leveransklart efter midsommar.

 

 

img_0911 

 

Några handdiskade flaskor i vineriet, färdiga för tappning.

 

img_0915

 

Etiketter till Äppelvinerna klara.

 

2014 års vin

 

Den 26/9 hämtade vi de torkade Solarisdruvorna från Balsgård och pressade dem till en must.

Den 27/9 startades jäsningen. Detta vin skall bli ett sött basvin till den cuvée vi kallar CARL.

Den 3/10 körde vi Phönix/Orion och Souvigner Gris till Balsgård för torkning.

Den 6/10 pressade vi Phönix/Orion och Souvigner Gris.

Den 8/10 startades jäsningen av det vi benämner OSCAR.

Den 10/10 Krossades och pressades äpple till OPPMANNA ÄPPELVIN

Den 12/10 startades jäsningen av äppelvinet.

Den 3/11 Alla batcherna har avstannade jäsningar, och skall nu ligga på jästbäddarna.

 

Tappning på flaskor beräknas bli gjort i maj 2015.

 

141003 1

 

2013 års vin

 

2013 var ett för vinodling optimalt år. Det blev en bra mognad och druvorna var friska utan mögelangrepp o dyl. Vi skördade Solaris den 29/9 och övriga druvor den 8/10.

Solaris torkades och musten kom upp i 134 Oe. Den jästes som grund till den söta CARL.

Phönix och Orion jästes för sig. Souvignier gris jästes för sig med lite mustrester från de andra för att det skulle bli en full damejeanne.

Av detta blev det 2 st cuvéeviner, CARL och OSCAR som lämnades till 2014 års Svensk Vinbedömning.

 

CARL fick diplom och erhöll 9,1 poäng, och blev därmed 3:e bäst i Svensk Vinbedömning 2014. ( av 54 st bedömda viner). CARL har 86 gr/l restsötma och alkoholhalt 12,5%. Passar alldeles utmärkt till mögelostar och valnötter.

 

Utdrag av jurymedlemmarnas skriftliga omdöme. "Lite nötig, torkade aprikoser, sött  med fräsch syra"  " Aromatisk doft av honung och mandel. Ren"  "Sött, frisk syra, bra balans, fruktig, viss beska"

 

diplom carl 2013       carl o oscar 2013 - kopia

 

OSCAR erhöll 7,0 poäng med de skriftliga bedömningarna, "Halvtorr frisk fruktig. Hyfsad balans, aromatisk"  "Ren doft. Rostade toner i doften. Lite för mycket restsötma" (den är 6,5 gr/l). 

 

2012 års vin

 

Den lilla mängd must vi lyckades "rädda" gjordes till ett sött vin som tappats på ett 35 l ekfat  den 16/3-2013. 

 

gv fat 35 l Den 7/5 tappades vinet på flaskor.

 

Smakmässigt blev det den bästa CARL vi gjort enligt egen uppfattning.

Dock tyckte inte juryn i svensk vinbedömning det samma. Vinet blev inte godkänt, och därmed inte diplomerat.

 

 

2011 års vin

 

GULLYCKEVIN lämnade in 1st vin, CARL 2011, till bedömning. Bedömningen gjordes av Gustibus den 2/9-2012 och resultatet tillkännagavs på FSV´s årsmöte den 8/9.

 

Det var 22 st inlämnade viner, var av 11 st blev godkända (>8 poäng). Högsta poäng som utdelades var 12 poäng. Hela resultatlistan, finns på FSV´s hemsida.

CARL 2011 fick 10,1 poäng och tilldelades diplom, med motiveringar som de 5 jurymedlemmarna antecknat nedan, och var ensamt i kategorin söta viner.

 

diplom carl 2012           omdöme carl 2012    carl 2011             

 

CARL 2011 är ett sött vin som är gjort på torkade druvor. 80% Solaris, 13% Orion och 7% Phönix. Restsötman är 80g/l och alkoholhalten 14%. Jäst under 2 mån i 15 grader C. Legat på jästbädden i 6 mån. Ingen chaptalisering eller reglering av syra. Inga klarningsmedel tillsatta. Innehåller minimum av E202 och E224. (långt under tillåtet enl. EU-regler)

Grundtanken för odling och vinifiering är att göra ett så naturligt vin som möjligt, med ett minimum av tillsatser.

 

 

2010 års vin

 

GULLYCKEVIN lämmnade in 2 st viner till bedömningen som gjordes av Gustibus den 4/9-2011. Resultatet av 2011 års bedömning tillkännagavs på FSV´s årsmöte den 10/9.

 

32 st viner från 15 st Vinodlare hade lämnats in, och 15 st blev godkända/diplomerade.

Vinerna CARL och OSCAR från GULLYCKEVIN hamnade båda på en hedrande delat 7:e plats och blev diplomerade.

 

diplom carl 2010                  diplom oscar 2010

 

CARL

Ett sött vin av lätt torkade Solaris-druvor. Restsocker 60g/l och alkoholhalt 13%. Syra 10 g/l

Jäst och lagrat på ståltank i 6 månader.

 

OSCAR

Ett torrt vitt vin av 45% Orion, 45% Phönix och 10% Solaris. Alkoholhalt 10,5%. Syra 11 g/l.

Druvorna pressades frostiga den 17/10-2010. Jäst och lagrat på ståltank i 6 månader.

 

 

 GULLYCKE VINGÅRD  OPPMANNA 28, SKÅNE                    www.gullyckevin.se       E-mail:  info@gullyckevin.se       © GULLYCKEVIN 2007